Taller sobre La violencia sexual i la construcció de la por en les dones i lesbianes

Feia temps que li donava voltes al tema de la por. Perquè inclús en situacions on racionalment sé que no hi ha cap amenaça puc sentir por? D’on surt? – em deia a mí mateixa-. No la trobava ni sota els mitjons, ni dins les butxaques, ni a les puntes del cabell. Jo no la he convidat a que sigui la meva companya de viatge, però tot i que no la veig, no la puc ignorar, hi és. No sé en quin moment va asseure’s al seient de coopilota. Jo no li vaig obrir la porta. S’hi deuria asseure quan jo tenia uns 4 o 5 anys, un d’aquells dies on per saltar o córrer una veu adulta em repetia continuament: Compte! Vigila! Caurás! Et farás mal!? O deuria enganxar-me despistada als 7, mirant embadalida una pel·lícula de Disney just en el moment en què el princep blau salva la princesa en perill? O deuria ser més tard, quan ja d’adolescent algún desubicat, pel carrer, cridava: Guapa! Tia buenaa! Quin Cul! O potser un dia quan un tío al metro me’l va tocar fent veure que no era seva la mà? Amb el temps he vist que ni de bon troç sóc la única que la té per acompanyant. S’ha colat al cotxe de moltes altres, i a més, la tia en sap de camuflar-se: es mimetitiza amb el tapisat, s’amaga al maleter, etc. No escric això perquè vulgui fer-la fóra d’una puntada de peu, tot i que la temptació és considerable, sinó perquè no sigui ella la que condueixi. Laura Marbiol
En aquest taller tractarem de com s’ha construït el nostre imaginari de la por, quins referents tenim, quines imatges ens venen al cap, quines vivències, quin paper hi té la violència sexual i com això ens pot afectar en la nostra vida quotidiana (per a això intentarem crear un espai de confiança i de no-judici). A partir d’aquest anàlisi, jugarem a inventar altres escenes, històries, imatges, personatges que ens agradin. En cada sessió hi haurà una part reflexiva i una de creació. Així doncs, la intenció del taller és transformar els missatges de por que conformen el nostre imaginari a través de la creació de productes artístics (curts, fotonoveles, teatre, comic, contes, històries novelades, poemes, creacions plàstiques, etc…) parlant des de nosaltres mateixes.
És un taller adreçat a dones i lesbianes. En un futur proper, s’obrirà també a persones trans. El que passa és que el taller està creat a partir de l’anàlisi sorgit de les vivències de dues dones i lesbianes, i per tant, abans d’obrir-lo també a persones trans vull estar segura de que la mirada en sí és inclusiva, per no oferir un “espai fals”.

Per a participar en aquest taller no cal tenir cap mena d’experiència prèvia ni en els llenguatges expressius ni en la teoria feminista, perquè justament el que busquem és parlar des de les nostres experiències i fugir de l’academicisme. La finalitat del taller no és en sí terapèutica, tot i que inclou algun exercici terapèutic i que crear a partir de les vivències té un component curatiu inevitable.

El taller és gratuït i tindrà lloc els DILLUNS 10 i 24 de Novembre, 1, 8, 15 i 22 de Desembre. (és necessari un compromís d’assistència, però podem parlar d’excepcions puntuals)

de 19 a 21:30h al CSOA La Llamborda. (c/Amílcar, 125. Guinardó metro L4 i L5 parada Maragall)

El taller  ja ha començat, però està obert a noves incorporacions